Ezeket okvetlenül tudnia kell a visszérgyulladásról és a vénás trombózisról

580
HOZZÁSZÓLÁS:

A vénás trombózis egy rög kialakulását jelenti egy ér belsejében, amely többé-kevésbé elzáródik. Minden eret érinthet, de főként az alsó végtagok ereit.trombozis-beteg-agy-zokni-asszisztens

Meg kell különböztetni a bőr felszíne alatt elhelyezkedő, általában jóindulatú visszér-gyulladást, a mindig potenciális veszélyt jelentő mélyvéna visszérgyulladásától.

A mélyvéna visszérgyulladásai

Leggyakrabban a lábikra vagy a comb mély-vénáit érinti, általában az egyik oldalon.

Fő kockázatát a néha halálos tüdőembólia jelenti, főként abban az esetben, ha a vérrög rosszul akad meg a comb vagy a has egyik nagy vénájában.

A visszérgyulladás az érfalat is tönkreteheti. Ez a visszérgyulladás utáni betegség, amely nehéz, puffadt, fájdalmas lábat jelent. A visszérgyulladás a visszaesés vagy fekélyek megjelenésének kockázatával jár. Csak a nagyon gyors kezelés csökkentheti ezeket a kockázatokat.

A visszérgyulladást előidézheti a véna összeszorulása, a véna előzetes módosulása, a vér pangása vagy a túlzott véralvadás (néha genetikus eredetű).

A visszérgyulladást nehéz kimutatni; kétség esetén nagy valószínűséggel kezelni lehet.

Árulkodó tünetei

Az egyik lábikra vagy comb, néha duzzadással, vörösödéssel, könnyű lázzal és rossz közérzettel kísért, többé-kevésbé kihangsúlyozott fájdalmáról van szó.

Visszérgyulladás eshetőségére kell gondolni, ha a fájdalom sebészeti műtét, szülés, törés, gipszelés vagy ágyban fekvéssel járó súlyos betegség (fertőzés, rák, szívelégtelenség stb.) után fordul elő. Ugyanez a helyzet „rossz lábak”, ércsomók esetén és természetesen, ha az illetőnek már volt visszérgyulladása. Azonban a visszérgyulladás előfordulhat minden kedvező tényező hiányában is.

Mit kell tenni?

Ne mondjuk azt magunknak, hogy a fájdalom „magától el fog múlni”, és hívjuk azonnal az orvost vagy keressünk fel egy sürgősségi szolgálatot.

Hogyan előzhetjük meg a bajt?

A visszérgyulladások megelőzése rendszeres véralvadásgátlós kezelésen nyugszik (a bőr alá beadott heparin származékkal), a következő veszélyeztetett helyzetekben: sebészeti műtétet vagy nehéz szülést, hosszabb ágyban tartózkodást követően, főként idős egyénnél, elhízott, ércsomókkal vagy már kifejlett visszérgyulladással rendelkező személynél.

Az ágyban fekvő betegnek is minden órában meg kell mozgatnia a reflexeit és a lábujj végeit, és aktivizálnia kell a vérkeringését, ha lehet korai felkeléssel. Ezek az intézkedések látványosan lecsökkentik a visszérgyulladások számát.

Szűk ülésen folytatott hosszú utazás esetén (például repülőgépen), a veszélyeztetett személy viseljen bő ruházatot, igyon sok vizet, mozgassa a lábait és minden órában tegyen néhány lépést, hogy elkerülje, hogy a „gazdasági osztály szindrómának” nevezett jelenség áldozatává váljon.

Visszérgyulladási előzmény esetén a fogamzásgátló tabletta hivatalosan ellenjavallt.

Visszérgyulladás után a rugalmas, érleszorító gyógyharisnya igen hasznos a lábduzzadás elkerülésére hosszabb állás esetén; kerülni kell a meleget (padlófűtés, meleg fürdő, napozás) és a hosszabb egy helyben toporgást. Az orvos által felírt érserkentők bizonyos enyhülést okoznak.

A beteg se nem mehet, se nem mozgathatja a lábát; a masszázs tilos, mert fennáll egy rögdarab leszakadásának a kockázata, ami tüdőembóliát válthat ki.

Diagnózis és orvosi kezelés

Az orvos a lábikra megtapogatásával fájdalomgócot keres, valamint légzészavart, egy oldalpontot, köhögést, véres köpetet, ami azt jelenti, hogy egy rög a tüdő felé vándorol.

A láberek echo-doppleres vizsgálatát kéri, hogy kimutassa a vénában a vér elzáródásáért felelős rögöt.

Miután a visszérgyulladás megerősítést nyert, a heparines véralvadás-gátlós kezelés (infúzióval vagy injekcióval) lehetővé teszi a rög feloldását.

A kezelés hat hónapig szájon át történik. Az ér gyógyulását echo-doppleres vizsgálattal ellenőrzik. A hatásos érleszorítást hónapokon át fenn kell tartani.

580
HOZZÁSZÓLÁS:
loading...

Hozzászólások |

Összesen eddig
0

És te mit gondolsz erről?
Neked mi a véleményed a témáról?

Szólj hozzá

| Mondd el a véleményed

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

 

<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Válogatott készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
<strong>Válogatott</strong> készítmények a gyomor + a bélrendszer problémái esetén!
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

LoginElfelejtette jelszavát?
Regisztráció! [ bezár ]
Miért jó ha regisztrál?

Első kézből értesülhet új terápiákról gyógymódokról!

Első kézből értesülhet akciós vásárlási ajánlatokról!

Felhasználó létrehozása!Már regisztrált? Jelentkezzen be! [ bezár ]

Elfelejtette jelszavát?


[ bezár ]